Kje najdeš navdih za svoje stvaritve? Navdih me najde povsod. Največkrat je to narava; še posebej močno me navdihujejo oblike podmorskega sveta – barvne in oblikovne kombinacije so neverjetne, a tudi v gozdu se počutim odlično, še posebej, če je ta v hribih. Sicer pa se vse dogaja v moji glavi; ko dobim naročilo, se mi oblike narišejo same – kar vidim jih.

Katera življenjska izkušnja te je najbolj zaznamovala? Očetova tragična smrt.

Kateri poslovni/strokovni dosežek ti največ pomeni? Gorivo za svoje delo črpam iz notranje potrebe po tem, da bi s svojim delom vizualno lepšala svet. Zato mi največ pomenijo stvaritve, ki popolnoma zadovoljijo moje oko. Nekatera taka dela so nastala zlahka in hitro, nekatera so zahtevala pravi boj, nekatera so minimalna po obsegu, druga obsežnejša. Morda bi izpostavila najobsežnejši projekt, ki sem ga spravila od začetka do srečnega konca (trajalo je več kot štiri leta), tj. znanstvena monografija, ki je s svojim velikim formatom in 430 stranmi do zdaj najzahtevnejši projekt.

Kako vzdržuješ duševno in telesno kondicijo, ki ju pri svojem delu potrebuješ? Ne preveč zlahka. Najbolj mi koristijo dovolj spanja in dobri odnosi. To mi da največ energije. In obratno – če ti dve področji šepata, me hitro sesuje.

Kdaj in kako so se rodile ideje za Fotonakit? Fotonakit je nastal »naključno« (ne verjamem v naključja). Želela sem oblikovati okrogel koledar za leto 2015 in ob snovanju so se rodile in me povsem zasvojile krožne kompozicije. Kot nekakšne mandale so me povsem potegnile vase in nastalo jih je na stotine. Splet okoliščin je nato poskrbel, da so pristale na tiskovnem materialu, ki sem ga potem izdelala v več vrst nakita. Fotonakit je tako nastal kot vzporedni projekt mojemu primarnemu delu, a je z njim tesno povezan – iz moje duše in za mojo dušo. Nagovoril pa je še druge ženske. Izdelava okroglega koledarja še vedno ostaja na mojem listu želja.

Kakšno je tvoje mnenje o brezplačnem delu? Brezplačno delo je delo kot vsako drugo. Problematično postane, ko ga nekdo zahteva. Menim, da je vsak dolžan na neki točki vrniti družbi, kar je od nje prejel. Glasbenik se brezplačno uči od mojstrov pred njim, slikar prav tako in tudi vsak delavec kateregakoli posla. Ne govorim o šolanju, ampak o vseh idejah in izumih, ki jih vsakodnevno videvamo. Kadar lahko, moramo to na nek način brezplačno oz. zastonj vrniti. Sem pa zagovornica tega, da ne prosimo uslug naših prijateljev, raje jih podprimo in kupimo kaj od njih. Ustvarjalci smo precej podvrženi temu in dobro je, če se lahko sami odločimo, kdaj bomo delali zastonj in kdaj ne, ne da bi se morali pri tem srečevati z neprijetnimi občutki.

Kaj te navdihuje, da izgledaš dobro, srečno, veselo; kako premoreš toliko pozitivne energije? V svojem življenju sem prišla do spoznanja, da se na obrazu odraža to, kar nosiš znotraj. No, zjutraj vsekakor ne izgledam za med ljudi, dokler ne opravim svoje jutranje rutine, katere obvezni del so meditacija, make-up in kava. Pa približno ura časa, da se moj zelo nizek pritisk za silo uravna.

Naštej svojih pet vrednot:

1-mir v srcu
2-dobri odnosi in blaginja v družini (in širše)
3-zdravje na vseh ravneh (telo, pamet, duša, duh)
4-spoštovanje življenja v vseh oblikah
5-odprt um

Naštej svojih pet razvad:

1-spanje
2-branje
3-ležanje na plaži
4-dobra vegi hrana
5-savna, masaža in podobna uživanja

Kakšno glasbo poslušaš? Imam priljubljene izvajalce, in sicer: The Beatles, Norah Jones, Adele, Dire Straits, RHCP, Pink, če naštejem bolj znane. Mednje štejem tudi Anthony and the Johnsons, J. J. Cale, U2. Zelo cenim tudi slovenske glasbenike, zelo rada pa prisluhnem tudi klasiki.

Vedno znova presenečaš. Ali sploh imaš dovolj 24 ur na dan? 24 ur je premalo; sreča pa je, da se kar naprej ponavljajo.

Bi se peljala raje s podmornico ali z vesoljsko ladjo? Nikoli se ne bi peljala s podmornico, ker me je zeloooo strah morske črnine. Mnogo raje z vesoljsko ladjo!

Po čem se tvoje delo razlikuje od del drugih oz. kaj je tisti dodatni +, ki so ga deležne tvoje stranke? Z drugimi se nerada primerjam, ker je vsak svoja osebnost. Če gledam strogo področje grafičnega oblikovanja, bi izpostavila svojo lastnost, da vedno pridem do končnega rezultata, četudi imava s stranko sprva različen pogled na idejo. Stranki se znam prilagoditi in jo hkrati poučiti o tem, kaj bi bilo dobro za njeno vizualno podobo. Moj plus sta širina delovnih izkušenj in tehnična izobrazba, tudi osebnostna prilagodljivost. Sem namreč mnenja, da je oblikovalec, oblikovalka v službi oblike in funkcije in ne obratno! Sem proti temu, da oblikovalec izdelkom vsiljuje svoj stil in se ne prilagodi. Imam še eno prednost – v desetletnem delu v grafičnem studiu sem do potankosti spoznala tiskarsko tehnologijo, začutila, kako se obnašajo stroji, in znam oblikovati tako, da ni skoraj nobene težave pri tisku. Če oblikovalec nima teh izkušenj, so lahko težave zelo izrazite, prepad med oblikovno zasnovo in njeno izvedbo pa prevelik.

Kakšen občutek te prevzame, ko srečaš neznano osebo, ki nosi tvojo kreacijo? Prevzame me res topel občutek, saj to osmisli moje poslanstvo.

Cvet sivke ali cvet šmarnice, kaj bi izbrala? Oba sta mi zelo ljuba, saj eden predstavlja morje in poletje, kjer neizmerno uživam, drugi pa svežino gozdov, kjer se počutim doma, pa še na Prežiha me spomni. Če bi lahko izbrala, bi raje šla na morje. Šmarnica pa bolj omamno diši.

Na katero stran se kot ljubiteljica živali bolj nagibaš – k mačkam ali psom? Živali spoštujem in jih imam zelo rada; tudi zaradi te ljubezni sem že petindvajset let vegetarijanka. V življenju sem imela tako mačke kot pse (pa tudi morske prašičke, papige, miško in podgano), in vsaka žival je po svoje zanimiva. So se mi pa zaradi mojega Tačka skozi leta za spoznanje bolj priljubile mačke. Mogoče tudi zato, ker bi zjutraj težko vstala in šla s psom na sprehod, mačje poležavanje je bolj naklonjeno mojemu življenjskemu slogu.

Kateri motivi Fotonakita so najbolj iskani? Po motivih prednjačijo cvetni, po barvah so v ospredju turkizni, modri in rdeči odtenki. Je pa to odvisno od opazovalca – vsake oči imajo svojega malarja.

Ti je še vedno všeč rumeno-siva barvna kombinacija? Še, pa še mnogo drugih. Imela sem tudi slavno modro obdobje. Pa rdeče. Pa pred tem črno.

Ali se to, da so ti nekatere barve bolj pri srcu kot druge (če si to priznaš ali ne), opazi v kreacijah in izdelkih? Pri mojem profesionalnem delu moja naklonjenost določenim barvam ne igra vloge. S strokovnega vidika upoštevam načela likovnega jezika in njegove zakonitosti, pa tudi zahteve, ki jih narekuje celostna vizualna podoba podjetja, za katerega delam. Kadar snujemo na novo, pa odtehta tudi strankina naklonjenost določenim barvam. Kot oblikovalka vedno sledim funkciji, ki jo mora nek vizualni izdelek izražati. Seveda pa si dam duška, kadar izbiram zase, na primer ličila, oblačila ali barvo posteljnine.

Ti je žal za kakšno delo, ki ga nisi sprejela? V svojem delu imam skoraj same dobre izkušnje. V mojem poklicu in našem prostoru je tako, da se prej zgodi, da kakšnega dela ne dobiš, kot pa da bi ga moral zavrniti. Se mi je že zgodilo, da sem bila za delo sprejeta, dobršen del že tudi izdelala, potem pa so mi delo na nek način odtujili in ga niso plačali. Ampak vem, da se tako ravnanje nekje povrne – njim v minus, meni v plus.

Koliko svojih del imaš doma? Ker si vedno top urejena, je tega verjetno ogromno. Doma imam kar precej svojih del (ureditev domačega interierja, fotoknjige, slike, življenjeris, nakit, majice, oblačila …). Ampak ne samo svojih.

Kdaj se rodi največ idej? Ni pravila. Včasih tik preden utonem v spanje, drugič, ko delam pod pritiskom. Zelo plodno je vsakršno monotono opravilo: likanje, pletje, sprehod, kolesarjenje … Včasih se mi zaiskri med pogovorom s prijateljico ali stranko, drugič ob napajanju z umetnostjo – med branjem knjige, gledanjem filma, ob obisku galerije, muzeja, na koncertu …
Prišla sem do spoznanja, da so ideje majhna darilca, ki jih prejema vsak izmed nas. Ali bodo tudi zaživele, je odvisno od prejemnika ideje. Če je ne ujameš, ji ne prisluhneš, jo podcenjuješ, odide drugam ali celo neha prihajati. Zato sem na ideje zelo pozorna, jim prisluhnem in ob njih začutim spoštovanje in nekakšno odgovornost, da jih spravim v življenje. Težava je, ker morajo včasih dolgo čakati v predalu, saj je moj čas omejen.

Kdo je tvoj prvi kritik? Sama sem svoj prvi in najstrožji kritik. Pa tudi moji najbližji. Zelo dobri kritiki so otroci, ker nimajo nikakršnih zavor; v delu pa opazijo tudi kaj zabavnega in znajo odpreti kakšen nov pogled.

Bi še enkrat izbrala isto poklicno pot? Verjetno da. Čeprav nekje globoko v sebi čutim, da bi morala biti glasbenica – pianistka. A to je že zgodba za kakšno drugo priložnost.

Kdaj je pri tvojih idejah tisti čas, ko veš, da je to to, kar si želiš realizirati oz. pokazati drugim? Sem zelo odprta oseba in rada pokažem to, kar delam. Ponavadi ne čakam dolgo.

Misliš, da uspeh ustvarja srečo ali je sreča osnova za uspeh? Verjetno drži oboje. V obeh primerih moraš najprej nekaj storiti, da potem pride drugo.

Lidija, če bi imela časovni stroj, v katero obdobje bi se prestavila? Udobje mi zelo veliko pomeni in sem zelo hvaležna, da lahko živim v današnjem času. Zelo cenim človeški napredek; dostopni so nam zdravstvo, čistoča, tekoča voda (topla, hladna in čista), lepa oblačila, dišave, kozmetika, avtomobili, knjige, računalniki, pomivalni in pralni stroj, čevlji, knjige, pisala, barvice, glavniki, higienski vložki, zobna ščetka, svet, znanje in umetnost imamo na dosegu roke … Vse to bi pogrešala v kateremkoli zgodovinskem času.

 

Izbrane knjige, ki so spremenile in izostrile moj pogled na svet:

– Zoran Milivojević: Formule ljubezni
– Eugene Pascal: Živeti z Jungom
– Milan Kojc: Učbenik življenja
– Stefan Klein: Formula za srečo

Avtorji, ki me navdušujejo:

– Milan Kundera
– Fjodor Mihajlovič Dostojevski
– Prežihov Voranc
– Umberto Eco
– Alenka Rebula
– Kurt Vonnegut
– Alma Karlin
– Elizabeth Gilbert
– Anton Trstenjak
– Tone Pavček

Ustvarjalci, ki me navdihujejo:

– vsi slovenski ilustratorji
– fotografa Tomo Jeseničnik in Arne Hodalič
– modni oblikovalci; med njimi mi je še posebej ljuba Coco Chanel
– francoska filmska produkcija, angleške humoristične serije, igralka Audrey Hepburn

Osebnosti iz sveta posla in osebnostne rasti, ki jih spremljam:

– Brian Tracy
– Aleš Lisac
– Martina Zorc
– Patrick Bet-David
– Ana Bučević

Brian Tracy v Ljubljani, BigU Academy, oktober 2016
Brian Tracy v Ljubljani, BigU Academy, oktober 2016