V prvem sklopu je predstavljena InDesignova orodjarna, in sicer:

  • V prvem od štirih delov opisujem prvih šest orodij v programu Adobe InDesign. Opisana je uporaba in nekaj podrobnosti, ki jih je dobro poznati.
  • V drugem videu opisujem drugih šest orodij v programu Adobe InDesign; to so  orodje za besedilo, orodje za risnje črt, pen tool (pero), svinnik ter orodja za risanje likov z vsemi podorodji. Opisana je uporaba in nekaj podrobnosti, ki jih je dobro poznati.
  • V tretjem videu bomo pregledali naslednja InDesign orodja: škarjice, orodje za transformacijo, za barvne in prosojne prehoce, orodje za male zapiske ter kapalko in njene pomagalke in še kaj skritega vmes.
  • V zadnjem, četrtem od videov o orodjih v InDesignu bomo spoznali zadnje fukcije, in sicer hand in zoom tool, gumbe za barvo polnila in obrobe tako likov kot besedil ter vse možnosti ogleda našega dokumenta.

Priprava osnove za oblikovanje koledarjev

Naslednji video je namenjen predvsem grafičnim oblikovalcem, ki si želijo enkrat za vselej pripraviti koledar, ki bo vedno na voljo za oblikovanje. Vsebuje imena, praznike in lune (tudi krajce). Za prvič zahteva nekaj več časa in vloženega dela, kasneje pa vam bo zelo olajšal oblikovanje. Z njim lahko z uporabo stilov in nekaj kliki oblikujete nešteto vrst koledarjev, osnovo pa si pripravite oz. dopolnite enkrat na leto. Seveda za Indesign obstajajo razni plug-in-i, vendar ponavadi ponujajo le osnovo koledarskega dela. Ta pa je prilagojen za slovenski prostor − tudi po času luninih men.

Če se ti oblikovanje koledarskega dela zdi izguba časa, lahko takšno izdelano podlogo (Excell za l. 2021 in InDesign fajl s stili, a brez fontov) kupiš pri meni − javi se mi preko mejla info@lepotaoblike.si, pa ti pošljem vse informacije. (Verjetno že veš, da se podatki za setveni koledar Marije Thun dobijo preko spleta za plačilo konec meseca avgusta; setvenega koledarja sama ne ponujam.)