Odličnost. Poslovna odličnost.

20. 3. 2018
7. marec 2018, sreda. Ravno pravšnji datum za žensko srečanje in za odličnost.

Začelo se je; ura je bila nekaj pred deveto in v Koroški galeriji likovnih umetnosti; no, pravzaprav v središču sveta, se je zbrala odlična družba žensk iz poslovnega sveta, ki jim ni vseeno, kaj dajejo/dajemo v svet. Kot je dan kasneje na povsem drugem ženskem, a prav tako odličnem dogodku, dejala Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, je za manjšo žensko ambicioznost odgovorno dvoje: na eni strani osebno notranje žensko prepričanje, da se od žensk ne pričakuje, da bi šle po svoji poti ambicij do konca, in na drugi družbeno prepričanje, da se od žensk ne pričakuje, da bi šle po svoji poti ambicij do konca. Kar neprijetno spoznanje, priznam, a menim, da je v tem veliko resnice.

Nemalokrat se enači in povezuje ženska ambicioznost s prepričanjem, da je ambiciozna ženska stroga, trda, neprijetna, ‘grebatorska’, možačasta. Tokrat se bom tej temi izognila, ker menim, da nima veliko povezave s tem, kaj ženska v resnici prinese s seboj, ko pride ‘na vrh’.  Gre za mehkobo, povezovanje, podporo; gre za silo ženske energije, ki je v poslovnem (največkrat moškem) svetu velikokrat manjka. In ravno o teh temah je bilo govora na našem odličnem dogodku, ki ga je z uvodnim nagovorom otvorila direktorica KGLU dr. Andreja Hribernik.

Najprej je mag. Sonja Klopčič spregovorila o voditeljstvu in o tem, kakšna je razlika med vodjem in voditeljem. Prvi ima zunanjo, formalno moč, ne pa tudi nujno lastnosti voditelja. Voditelj na drugi strani nima vedno tudi formalne moči, a ima neomejeno moč, ki izhaja iz notranjosti in jo povzemajo črke AEIOU voditeljstva. Gre za:

  • agape (grška beseda za ljubezen do vseh);
  • ekosistem (povezovanje),
  • ikigai (japonska beseda za najbolj notranje poslanstvo, ki je presečišče tega, kar človek strastno počne, s tem koristi drugim, je v tem odličen in je za to lahko tudi plačan),
  • oikos (skrb in ljubezen do svojega doma in družine – osnova besede ekonomija),
  • ubuntu (afriška beseda za humanost do drugih).

Ste vedeli, da gredo podjetja skozi fazo evolucije? Te faze so delovno okolje, učeče okolje, misleče okolje in ozaveščeno okolje. Njihov razvoj sovpada po vrsti s produktivnostjo, kakovstjo, inovativnostjo in na koncu modrostjo. Kje na poti evolucije smo?

Dotaknilo se me je Sonjino osnovno poslanstvo, in sicer da daje impulze za spremembe. Kolikokrat smo samo nemi opazovalci stanja, ki je? Smo lahko tisti, ki bomo dali impulz za spremembo?

Barbara Pinter Zupančič je spregovorila o ‘Fempower’, težko prevedljivi besedi, ki bi naj nakazovala žensko moč. V slovenščini žal nimamo primernega izraza za ta pojem, ki bi dobro ponazarjal vrsto moči, ki ne deluje s silo. Čeprav je bila tema na prvi pogled drugačna od teme njene predhodnice, je sama dejala, da bi lahko svoj govor povedala kar na podlagi prezentacije, ki se je pred našimi očmi odvrtela ob Sonjini predstavitvi. Držanje prostora je še en izraz, ki mi je odzvanjal v mislih in duši; kako ženska ustvarja, drži in čuva prostor … Včasih je dovolj, da samo je. In drži prostor. Prostor za ljubezen, za projekte, za izvedbo. Takole Fempower oriše sama:

F asciniraj z globino, modrostjo in pozornostjo.
E valviraj svoja hrepenenja, svoje sanje in stori vse, da jih uresničiš.
M agnetiziraj svoj sijaj.
P odpri sebe (ne samo druge).
O bjemi svoje talente, darove, posebnosti za lastno dobrobit.
V erjemi v svojo intuicijo in modrost in dovoli, da te vodijo.
E nergijsko se poveži s poljem Entelehije.
R asti v Veličino.

Sama sem imela namen predstaviti temo, ki jo strastno raziskujem že od otroštva, a sem se pod vtisom svojih predhodnic za hip dotaknila tudi svoje prehojene poklicne poti, na kateri sem se srečala z mnogimi pojmi, o katerih je bilo govora. Poti, na kateri sem se srečala z iskanjem notranjih hrepenenj po delu, skozi katerega bom svetu dala svoj dar na način, ki bo samo moj. Pozorno in včasih sanjavo, že skoraj meditativno opazovanje vidne pojavnosti sveta, ki je zasedalo velik del mojega otroštva, je preživelo razna ukalupljanja in spregledanost. Uspelo se je prebiti v moje delovno poslanstvo, ki ga danes udejanjam in živim in ga najdete na vstopni strani te spletne strani.

Dotaknila sem se pomembnosti vizualne komunikacije, ki je le ena od vrst komunikacije. Ko se zavemo, kakšno moč ima, jo lahko izkoristimo tako, da kar najbolje prenesemo svoje sporočilo naši publiki. Kadar vizualna obleka/oblika našega sporočila odraža točno to, kar sporočamo, bo sporočilo najlažje prispelo tja, kamor je namenjeno in bo tudi izpolnilo svoj namen. Ne otežujmo mu te poti.

Rok Razdevšek, športnik in kineziolog, nam je podal dragocena spoznanja o tem, kako se vsi sicer zavedamo pomena zdravega življenjskega sloga, katerega glavna sestavina je gibanje, a kako malo nas to tudi zares živi. Kar težko je sporočilo, da je današnji sedeči način življenja vsaj tako ogrožujoč kot sta na primer kajenje in alkoholizem. Sedentizem. To je beseda, ki se je z leti prikradla v naša življenja, in za katero bi bilo bolje, da je ne bi poznali. Naredimo vsak dan 10.000 korakov? Kaj pa 7.000 ali 5.000 ali 2.000? Vsaka številka, ki se veča proti desettisočici, drastično zmanjša negativni vpliv sedenja. In kaj storiti, kadar ne pridemo zlahka do takih številk? Izredno pomaga vsako gibanje na delovnem mestu, ki ne zahteva ne posebnega truda, ne športne opreme. Vsako uro 5 minut namenjenih razgibavanju ali hoji močno prispeva k ohranjanju zdravja, a tudi k boljšim socialnim stikom. Tudi dva 15-minutna odmora imata podoben učinek. Že deset počepov s stola, pri katerem traja dvig 1 sekundo in spust 2, bo naredilo čudeže. Delodajalcem je za položiti na srce (in denarnico) dejstvo, da ima razgibavanje na delovnem mestu izključno pozitivne učinke, pri tem pa je podjetju v veliko pomoč najem strokovnjaka na tem področju.

Sledila je glasba. Ampak to ni bil glasbeni vložek kot na začetku našega dogodka, ki ga je z zmagovalno popevko otvorila odlična Eva Boto. V roke nas je vzela Barbara Mirkac, profesorica glasbe, ustanoviteljica zasebne glasbene šole Sled. Tudi ona je spregovorila o svoji poklicni poti, ki je potekala malo drugače kot je to navada pri glasbenih profesorjih. Svoje poslanstvo je začutila v širjenju glasbe tudi kot terapevtske oblike, saj je terapevtske učinke glasbenega udejstvovanja po pravilu zasledila pri svojih učencih in učenkah vseh starosti. Uvidela je, da smo ljudje prepojeni s paradigmo, da nekateri pač nimajo posluha, kar pa ne drži. Prav vsi imamo posluh – dokaz za to je tudi dejstvo, da nihče ne govori v enem samem tonu. S to paradigmo je prepojen tudi vseprisoten strah pred javnim nastopanjem, pred izpostavljanjem, še posebej skozi petje. Je pa, tako nam je pokazala in dokazala Barbara, petje izredno močan proces odpiranja lastnega telesa, tudi lastnega prostora. Pravilno in globoko dihanje pomirja in umirja in tudi osredotoča, dviguje samozavest, petje pa nas spodbuja, da damo svetu svoj glas.

Kot zadnja govornica se nam je predstavila Taja Albolena in odprla temo, ki se nas vseh dotika, a ji največkrat dajemo premalo pomena. Odnosi. Predvsem med moškim in žensko. O predajanju, dopolnjevanju in prepletanju moške in ženske energije. O tem, da imamo vsi ljudje v sebi obe vrsti energije, da smo ženske v družbi v zadnjih desetletjih, morda kar stoletju, svojo zatirano žensko energijo malo preveč obrnile v moško smer in smo nehale sijati. O tem, kako pomembno se je vračati v samo sebe in ugotavljati in prepoznavati svoje potrebe, hrepenenja, svoj naravni ciklus. Kako pomembno je cikličnost upoštevati tudi tako, da se vsak mesec napolnimo s počitkom in prenavljanjem svoje energije, da se tako izognemo izgorelosti. Kako pomemben je ‘čas zame’ (polega ‘časa za naju’).  Še pri zaključnem kosilu je močno odmevala ta tema predvsem med moškimi udeleženci našega dogodka. Vsi smo si zapomnili preprosto navodilo: če je ženska srečna, so vsi srečni. Naloga ženske pa je najprej vedeti, kaj si želi, kaj potrebuje in to povedati svojemu moškemu. Ob tem pa ne sme pozabiti pomemebnega navodila: moškemu mora potem pustiti čas in prostor, da to naredi po svoje in v svojem tempu. Za moškega je namreč to, da lahko osreči svojo žensko, ena najpomembnejših vrednot. 

Vse skupaj nas je na dogodku odlično povezala Martina Razdevšek, katere drugo ime bi lahko bilo poslovna odličnost. Več kot dvajsetletne izkušnje na področju poslovnega bančništva, javnega zdravstva in predavateljstva je v letu 2017 nadgradila z vstopom na samostojno poslovno pot. S srčno predanostjo se je tega projekta lotila že davno preden se je udejanjil in skupaj z njo si želim, da postane dogodek tradicionalen. V svoje poslanstvo na prvo mesto postavlja ljudi – to je več kot očiten izraz vrednot sodelovanja in povezovanja, kar se je močno čutilo pri vseh sodelujočih. To, da je se zgodil na tako eminentni lokaciji, t.i. središču sveta, je njena zasluga (in seveda zasluga KGLU Slovenj Gradec). Pripravila, vodila in izpeljala je odličen dogodek za ženske v poslovnem svetu in ga umestila na Koroško, zato da bi tudi od drugod videli, da poti iz Ljubljane niso tako zahtevne (čeprav še nimamo hitre ceste), pa tudi, da se dogaja rast zavesti prav povsod. Na koncu koncev pa je središče sveta vedno – samo v nas samih.

Vsak se lahko odloči in da impulz za spremembo – le skozi spremembo lahko gradimo lepše odnose in tako gradimo lepši svet, ki bo vedno bolj odličen in uravnotežen.

Fotoutrinke dogodka najdete v galeriji. Avtor fotografij je odličen Matic Borkovič.