Moja zgodba

Na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani sem diplomirala iz grafičnega oblikovanja in se kasneje zaposlila kot grafična oblikovalka v koroškem podjetju Cerdonis.
(Ste vedeli, da je bil Matthaeus Cerdonis de Windischgretz – Matevž Cerdonis iz Slovenj Gradca prvi dokumentiran tiskar iz slovenskih krajev? Med letoma 1482 in 1487 je imel svojo tiskarno v Padovi, kot zadnji samostojni tiskar inkunabul. V NUK-u hranijo nekaj njegovih originalnih tiskovin.)

Po več kot desetletju delovnih izkušenj sem se jeseni 2014 odločila za samostojno poslovno pot. Od oktobra 2015 delujem v svojem oblikovalskem salonu Lepota oblike v mestnem jedru Slovenj Gradca. Ime Lepota oblike tudi najbolje oriše moj delovni navdih, s katerim svojim strankam pomagam ustvarjati vizualne zgodbe. V njej sem se osredotočila na štiri sklope:

  • Grafično oblikovanje za tisk in digitalne medije. (Na stotine publikacij je z mojo pomočjo ugledalo luč sveta; od najdrobnejših, kot je vizitka, do zelo obsežnih, kot je znanstvena monografija. Ljudje me pokličejo na pomoč, kadar potrebujejo strategijo pri vizualni komunikaciji s svojimi strankami ali kadar želijo bolj enovito in učinkovito vizualno podobo svojega podjetja.)
  • Lastno registrirano blagovno znamko Življenjeris®. (Življenjeris ali življenjepis v slikah je darilo, ki ustvarja in ohranja dragocene družinske spomine.)
  • Butik poročnih tiskovin.
  • Ustvarjanje na modnem področju me od nekdaj navdušuje in je botrovalo nastanku maloserijskega unikatnega tiskanega nakita – Fotonakita, ki si ga rade podarijo ženske z estetskim čutom, ki vedo, kaj hočejo, in si upajo nositi nakit z vsebino.
  • Grafikademija je platforma, kjer poučujem Adobove programe InDesign, Photoshop in Illustrator ter teorijo oblikovanja,V Facebook skupini Dizajn za uspeh pa boste našli koristne nasvete o učinkoviti vizualni komunikaciji. Dobrodošli, pridružite se!

Zvedavo dekle

Rdeča nit mojih otroških let je bila kombinacije neizčrpne zvedavosti in izrazitega notranjega (po)doživljanja sveta; otroci smo neskončne ure preživljali na prostem in odkrivali skrite mestne kotičke ali uživali ob vodah, na drevesih in na travnikih. In sanjali o svoji prihodnosti …

Z očetom, 1975. Preljub spomin.

V življenju me je čakalo nekaj preizkušenj, za katere sem hvaležna, saj so me oblikovale v osebo, kakršna sem danes. Zgodnja smrt očeta zaradi samomora (tema, za katero si resnično želim, da ne bi bila več tabu!) je v meni pustila močno sled. A kot pravi preminuli poet Leonard Cohen: »Skozi razpoko posije svetloba.« Zato je moje življenjsko vodilo, da se vse da! Na videz še tako nerešljiva situacija v sebi skriva rešitev. Tudi v grafičnem oblikovanju. 🙂

Do znanja in modrosti

Z mentorjem prof. Črtomirjem Miheljem in sošolko Alenko po uspešnem zagovoru diplome

Zelo rada sem hodila v šolo – prav zares! Še danes se rada študijsko udejstvujem in pridobivam znanje iz knjig in preko seminarjev. (Zelo težko se uprem nakupu vedno novih čudovitih zvezkov in rokovnikov … in zadnje čase tudi pobarvank za odrasle.)
Največ znanja in širine v razmišljanju mi je dal študij arhitekture, kjer sem se naučila snovati mestna jedra, hiše, kuhinje, funkcionalne omare, stole in pogledati širšo sliko. Kompleksno reševanje težav in oblikovanje najoptimalnejših rešitev z estetsko komponento sta elementa, ki ju s pridom uporabljam pri svojem oblikovalskem procesu.

Nevidni svet v barvah

Oblike so vidne povsod

V poznih najstniških letih sem se zavedela, da imam posebno sposobnost, ki se ji strokovno reče barvna sinestezija. Namreč, črke, številke in pojme vidim v barvah, prav tako glasbene tone; časovni sistem zgodovine vidim grafično. Ko spoznam človeka, si njegovo ime zapomnim z barvo prve črke njegovega imena, sposobna sem si zapomniti datume in letnice, saj vidim številke v barvah in na točno določenih mestih v mojem »miselnem koledarju«.
Prepričana sem bila, da to ni nič posebnega, a kasneje sem ugotovila, da je ravno ta sposobnost ključna za poklic grafične oblikovalke. Ko mi stranka prinese »kup neurejenega materiala«, zlahka vidim, kako bo na koncu izgledal. Od tod tudi vidna in nevidna lepota oblike, o čemer govori moje delovno poslanstvo.

Smisel

Foto: Jerneja Golob, 2016
Moj ljubi Taček

Moji trije otroci so moj navdih, moj smisel in moj izvir. Učijo me pomembnih življenjskih vrednot; potrpežljivosti, navdušenosti, igrivosti, postavljanja zase, drugačnih perspektiv … (Komaj čakam, da bom enkrat babica!) Imam čudovito družino – tako ožjo kot razširjeno, tudi z živalskimi člani. (Miiiijav.)

Pogled na svet

Odkar sem na svetu, sem srečala veliko ljudi in pogledov na svet oz. življenje. Vse me je oblikovalo, najbolj pa sem se pustila oblikovati svojim lastnim notranjim vzgibom. Močno namreč verjamem, da vse odgovore nosimo v sebi, čeprav jih včasih ne zaznamo, ker preveč dopuščamo zunanjemu svetu, da vpliva na nas. Življenje, duhovnost in vero si predstavljam kot morje – vse je eno; mi smo le valovi, vrhovi tega morja. Mnogo bolj smo povezani, kot mislimo. Sozvočje s sosednjimi valovi se mi zdi pomembno, še bolj pa spoznanje, da se kot vrhovi tega morja zavedamo, kje je naš pravi dom. Do njega pridemo le s potopom v globino.