FESPA 2019, München

19. 5. 2019

Že tretjič sem bila ena izmed gostij podjetja MDS, ki nas zares odlično gostijo na tiskarskih sejmih. Tokratni se je odvil v Münchnu in s svojo ponudbo in prezenco ni razočaral. Čeprav je prvenstveno namenjen tiskarski industriji, je bil prava poslastica tudi za oblikovalske oči.

Naš svet tehnologij se vrti z veliko hitrostjo že kar nekaj let in desetletij in dobro je to tehnologijo tu in tam videti od blizu, še posebej, če je zbrana na enem mestu. Vsekakor je več kot očitno, da naš svet poganja vizualna komunikacija, ki za svojo prezentacijo potrebuje svoj medij, razvoj tiskanih in digitalnih materialov pa gre s pospeškom naprej. 

Navdušujejo me možnosti tiska; z nekaj domišljije in preciznimi tiskarskimi stroji lahko danes že kar ponarejaš realni svet; tako ob vrhunskih izdelkih ne moreš več razločiti, ali vidiš les ali le s tiskom ustvarjeno na videz leseno površino. Tako se da poustvariti celo marmor! Tehnologije pa se ne ustavijo pri tem − še več je ustvarjanja domišljijskih svetov preko led in podobnih tehnologij, ki postavljene v prostor prinašajo vstopnico v druge svetove. Prav posebna kategorija pa so mali izdelki za vsakodnevno uporabo; od tiska na in za čevlje, torbice, izdelke za dom, do postavitve sten, svetlobnih slik in tiska na tekstil in oblačila.

Niso navduševali le tehnologija in možnosti tiska; nekateri sejemski prostori so bili zares umetniške in tehnološke mojstrovine že sami po sebi. Navduševale to tudi možnosti 3D tistka, ki je v porastu, a ne tolikšnem, kot bi pričakovala. Na zelo kratkih razdaljah pa je navdušenje naraščalo tudi zaradi zares lepih interiernih kotičkov.

Ob vsej tehnologiji se vselej sprašujem, koliko so tiskarski materiali papir, barve, plošče, folije za plastifikacijo prijazne ali ne do okolja. Marsikatero podjetje na tem področju že dela korake v pravo smer, je pa res, da žal brez plastike in kemije v tem poslu večinoma še ne gre.

Tako velik sejem ponuja veliko; na vsakih nekaj korakov res odlične in inovativne ponudnike, poskrbljeno pa je tudi za druge obiskovalčeve potrebe. Če so hrana, pijača in toaletni prostori samoumevni, je drugače z masažo in počivalnimi blazinami na vsakem koraku. Tokrat si kot obiskovalec zares lahko veliko počival − sejmi za noge niso majhen zalogaj.

MDS je kot vedno do zdaj poskrbel za nas v največji možni meri; razvajanje z brezplačnimi vstopnicami, strokovnim vodstvom in avtobusom, polnim hrane in pijače. Pa kot vedno to še ni bilo dovolj – skoraj vsakdo je poleg obilice zabave prejel tudi nagrado. Nekateri srečneži bodo odšli na morje, nekdo bo poletel s helikopterjem, nekdo je prejel nagradno videoprodukcijo za svoje podjetje. Hvala iz srca in nasvidenje še kdaj!