Barvne kombinacije v vsakdanjem življenju

28. 1. 2018

Gotovo ste se že kdaj znašli pred dilemo, kako denimo pobarvati stene v vašem stanovanju, ali kako kombinirati svojo dnevno opravo, da bo kombinacija čim bolj všečna in bo hkrati izražala vas.

Ta problematika pa se ne pojavlja samo pri ličilih, oblačilih in stenah naših domov, pač pa se z njo srečujemo prav povsod. Tisti, ki se z barvami ukvarjamo poklicno, dobro vemo, s čim bomo dosegli določen vizualni učinek – kar pomislite na naše trgovce in mega-prodajalce npr. telefonskih storitev, avtomobilov, ipd.; prepričana sem, da znamo vsi našteti barve vizualnih podob Mercatorja, Merkurja, Mobitela, Tuša, Abanke, itd. Z nenehnim pojavljanjem njihove barvne podobe so nam le-to vtisnili v možgane. (Praviloma tovrstni ‘megalomani’ uporabljajo žive osnovne barve, saj imajo le-te največji učinek, pa naj so nam všeč ali ne.)

Barve 'velikih' - prepoznate Coca Colo, Merkur in Abanko?
Barve ‘velikih’ – prepoznate Coca Colo, Merkur in Abanko?

Ampak to ne bo moja današnja tema. Rada bi izpostavila dejstvo, da prav vsi živimo z barvami in jih izbiramo glede na svoje počutje. O tem govori prav posebna znanost, psihologija barv. Pa tudi o tem ne bo govora, saj je tema za moje današnje razmišljanje preširoka.

Kako torej izbrati pravilno in lepo kombinacijo barv, kadar barvamo stanovanje? Ali kako najti primerno kombinacijo barv naših oblačil?

Zelo pomaga, kadar si izberemo IZHODIŠČE. Za nek prostor je to lahko slika, ki visi na steni, za fasado hiše je lahko to zgodba starih vrat na hiši, v kateri se je npr. rodil naš dedek. Pri izbiri oblačil je to lahko motiv iz žive ali nežive narave. Izhodišče je tako lahko čisto konkretno, materialno, lahko pa ima tudi globlji pomen v smislu simbolike, ki jo predstavlja, poiščemo pa ga lahko kjerkoli.

Dva primera barvne študija: isti motiv, a drugačne barve.
Dva primera barvne študija: isti motiv, a drugačne barve.
Barve v cvetu ...
Barve v cvetu …
... in barve cveta v okolju.
… in barve cveta v okolju.

Čisto konkretno to pomeni, da si svoj izhodiščni motiv vzamemo za (dobesedno) zgled − iz njega poiščemo odtenke glavnih barv in jih zmešamo s temperami ali kakšnimi drugimi barvami. Teh ne sme biti preveč; idealno število se giblje med 2 in 4. Iz dobljenih glavnih barv lahko potem mešamo odtenke − jih svetlimo, temnimo in kombiniramo med seboj. Načeloma za glavno barvo izberemo manj vpadljiv odtenek, močnejše barve dodajamo za poudarke.

Kolorit strehe z Velike planine je kljub sivinskim tonom bogat.
Kolorit strehe z Velike planine je kljub sivinskim tonom bogat.

Enak način dela z barvami uporabljamo ‘vizualci’ pri svojem delu, pa naj gre za grafično oblikovanje ali oblikovanje interierja. Pri izbiri barv lahko veliko naredimo sami, kadar pa bi želeli  bolj profesionalen rezultat, se obrnimo na strokovno podkovanega oblikovalca, ki nam bo znal izdelati zares odlično vizualno podobo, pa naj bo to celostna grafična podoba, logotip, vizitka ali brošura.

Seveda pa tudi tukaj kot marsikje v življenju velja: Manj je več!

(Prvič objavljeno oktobra 2014)